Trofeul Cheile Vălișoarei

În perioada 11-12.09.2010, în rezervația naturală Cheile Vălișoarei,  CTS Acropolis și Asociația Biounivers au organizat concursul de sporturi montane Trofeul Cheile Vălișoarei, activitate în cadrul Proiectului Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Acest eveniment a constituit și cea de-a-XV-a ediție a Trofeului Acropolis.

Evenimentul s-a bucurat de o participare foarte numeroasă, în competiție înscriindu-se un număr de 11 cluburi de turism și sporturi montane, numărul total de persoane participante și implicate în acest eveniment (concurenți, organizatori, asistență) fiind de aproximativ 80.

Concursul  a avut 4 probe – Regularitate, proba Teoretică, Orientare sportivă și Alpinism.

Proba de regularitate a constat în parcurgerea traseului tematic  Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei, care a  urmărit marcajul turistic punct roșu – circuit Cheile Vălișoarei.

Fiind un traseu relativ ușor, cu grad mediu de dificultate, proba de regularitate nu a pus mari probleme participanților, toate echipele înscrise în concurs încadrându-se în timpul limită de 5 ore, impus de organizatori. La această proba departajarea concurenților s-a făcut pe baza punctajelor obținute la testele teoretice: test de zonă, test sanitar, test meteo, test alpinism, test de floră și faună. La testele de floră și faună întrebările au fost formulate de organizatori strict pe baza informațiilor afișate pe panourile de informare de pe traseul tematic.

Dovadă a faptului că echipele înscrise la concurs au fost foarte bine pregătite și din punct de vedere al cunoștiințelor teoretice, a stat faptul că punctajele obținute au fost destul de apropiate, ba mai mult, în fruntea clasamentului situându-se 2 echipe cu același număr de puncte.  Astfel, la proba de regularitate s-au acordat 2 locuri I și un loc III, premiile pentru locul II fiind împărțite celor 2 căștigători.

Proba de alpinism a fost proba care a încheiat concursul  și aici competiția fiind destul de strînsă deoarece au participat sportivi foarte bine pregătiți. Diferențele de timpi  între cele 3 locuri premiate precum și între locurile din apropierea podiumului au fost de doar câteva secunde.

Câștigătorii trofeului au fost sportivii de la clubul ALBAMONT,  Alba Iulia, urmați de cei de la clubul CARAIMAN, Câmpina și pe locul III ZERO CORP, Cluj-Napoca. Premiile oferite au fost în valoare de 3600 lei, și au constat în bonuri valorice (voucere) la un magazin specializat în comercializarea echipamentului de munte.

Mai multe informații, precum și fotografii din competiție găsiți pe pagina  de web a Asociației Biounivers.

Arhiva noutăți:

Primele rezultate în campania “Nu lăsa natura să devină doar fotografie!”

Campania Nu lăsa natura să devină doar fotografie! deruală în cadrul proiectului „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului” s-a desfășurat cu succes pe parcursul verii, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei

Sub îndrumarea biologilor din Asociația Biounivers și sub atenta supraveghere a Salvamont Alba, o echipă de bloggeri –ziariști au învățat să se orienteze cu harta și busola și să recunoască în teren specii protejate de  plante și animale.  Momentul a marcat lansarea oficială a unui traseu tematic în Cheile Vălișoarei, traseu care te poartă pe ambii versanți ai cheilor și care îți oferă o mulțime de informații interesante prin intermediul  celor 20 de panouri.

Informare și conștientizare în Trascău

Asociaţia Biounivers va implementa, în perioada 20 noiembrie 2009 – 20 aprilie 2011, proiectul „Activităţi de informare a populaţiei locale şi a turiştilor cu privire la 3 arii protejate din Depresiunea Trascăului”. Proiectul este  cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS Mediu, Axa Prioritară 4 – Conservarea Biodiversităţii şi are o valoare totală de 315.165 lei  şi o valoare eligibilă de 260.180 lei.